Pages

Wednesday, April 1, 2009

si kecil ku Julia

Semalam terlalu penat rasanya kerana kedua2 Adam dan Julia tidak sihat.Adam kerana asthma dan juga demam selsema di tambah batuk.
Julia pula berjangkit demam selsema dan batuk serta sakit tekak.
Maka saya tela membawa mereka ke klinik keluarga kami.Dr Rasool tidak ada, cuma Dr. Allan. Nasib baik , saya juga biasa dgn Doctor ini.
Mula2 doktor periksa adam dan beri dia ubat untuk demam selsema , kemudian Julia pula tak sempat2 doktor nak beri tahu ibu jenis 2 ubat dia dah bising minta vitamin. Memang mereka suka, makan vitamin kat klinik nih, tapi di rumah pun sama. kalau boleh mereka nak habiskan satu botol sehari.

Doktor kata, perlu amik gas. Mulanya saya sangkakan Adam, rupa2nya Julia.

" Excuse me Doctor, is the gas for Adam", saya bertanya.
"No, it's for Julia, How is she with gas, she has taken before , right?"kata doctor tu lagi.
Errr never".
Oh! she has to take gas , as she has shown the asthma symptom.

Ya Allah, ingat kan Adam sahaja, nampaknya Julia juga kena asthma.Sepatutnya saya datang untuk second dose semalam, tapi saya tak pegi sebab semalam dia dah ok.

Pagi tadi , saya pegi lagi , kali ini Doctor Rasool ada, sekali lagi doctor advise amik gas.Maka Julia kena la amik gas.Lepas itu, doctor suruh HB masuk dan dia beri details tentang asthma Julia.
Masih di peringkat awal, dia kata "i know that u are upset but it's common sekarang".
So, now, since mummy stay at home so mummy has to monitor the schedule of dose taken.
ventolin, every 4 hours daily, untill fully recovered as this is meant for relief and seretide , twice a day and dose 2 puff. This is for prevention, so has to continue, even though she has recovered.

Saya balik dengan hati yang sebak juga, tapi saya harus redha sebab ini ketentuan illahi. Moga saya tabah.


Julia di pagi hari, menangis sebab rasa tak selesa dan sukar bernafas kerana selsema.Sorry, gambar blur sebab guna iphone.

Muka yang happy sebab sudah boleh bernafas dgn baik setelah mengambil gas.
Sila abaikan sampah sarap serta tongkang pecah di belakang Julia itu.

Curiousty kills the cat, eh betul ke!!!!!!!
Julia' there'snothing there.

Ok ibu, sambung balik.

Bila nak habis nih?

3 comments:

Dani California said...

haahhaahaaahah kiutnye juliaaa. mak kecik rindulah!!

MamaAliffAysraaf said...

Semoga Adam & Julia cepat sembuh dan sihat selalu.

juliadam said...

mak kecik,

ala..... bulan 8 tak lama lagi, tak sampai 4 bulan pun. nanti balik stay la rumah Julia.

mamaaliffaysraaf,
terima kasih