Pages

Wednesday, March 18, 2009

menanam cili

Saya tak tahu kenapa selepas berhenti kerja saya suka kepada tumbuhan. selain mengilai okid, saya juga suka menanam sayuran.

Buat masa sekarang cili padi sedang meriah berbunga dan berbuah. Saya sedang menyemai cili merah besar. Harap2nya ia akan meriah berbuah seperti cili padi.

Dibawah ini ialah pokok2 cili yang di tanam di dalam pasu dan diletakkan berhampiran pintu dapur. agar senang hendak memetiknya nanti.



2 comments:

fzi said...

Salam tina...

Saya tak brape reti tanam cili ni. Mula2 memang bloom lame2 ada ganguan serangga habis belakang daun memutih. Pokok lama2 KO...(maybe sbb saya tak rajin sembur racun serangga)

juliadam said...

terima kasih fzi,
sudi singgah di blog saya ini.
Saya dulu pun tak pandai jaga sebab ada bena(serangga yg colour putih tuh) and pokok jadi merekok dan mati. so, saya sembur dgn racun bunga ros, sebenarnya secara tak sengaja, masa tu byk sgt serangga nih dgn semut kecik2 tuh. sebab tak tahu nak sembur dgn apa & yg tinggal racun rose . terus saya spray jek. alhamdulilllah merasa lah dah saya menuai haislnya.