Wednesday, March 19, 2014

Yang mana satu kah?

as salam

apa khabar semua? Seronok kan , sekarang sudah hujan dan jerubu pun sudah berkurangan sangat.
syukur , alhamdulillah.

Tapi hati akak masih berjerubu jugak....
sudah 2 kali ,yakni 2 minggu akak   ;menagguh untuk mula bekerja . Ini kerana, akak tiada tempat yang sesuai hendak meninggalkan Julia dan adam. Adalah beberapa tempat transit yang akak tengok, tetapi hati rasa macam tak tenang aje nak tinggalkan mereka di sana.

Maka akak pun menagguh kan untuk mendaftar diri.Hmmm......
Tapi , sekarang akak rasa  nak tangguh atau  menolak tawaran tersebut.

akak memang suka hendak bekerja, tambahan pulak di syarikat oil and gas, tetapi akak tak senang hati dengan anak2 yang di bawah jagaan orang lain...

hmmmm .... pening...pening......

Saturday, March 15, 2014

anak dara saya sudah masuk darjah satu

as salam,

Julia sekarang sudah bersekolah kebangsaan, didalam darjah satu.

dia sangat seronok sebab dapat ramai kawan baru. BFF nya sudah bertambah, kalau dulu erelyn, zahra dan cahaya, sekarang sudah ada adawiyyah dan khaleeda , yasmin serta naufal.

maka lagi suka la dia nak pergi sekolah, siap suruh hantar cepat2 lagi.

tensen kan.... dah la ibu sorang aje kat rumah, kalau pergi cepat, tinggal lah ibu sorang2 . lama pulak tu nak tunggu adam balik sekolah.

ada sekali tu dia demam, akak kata tak payah la pergi sekolah. tapi dia nak pergi jugak, akak bawa dia jumpa doktor. doktor beri mc  , tapi dia tetap nak pergi sekolahjuga. akak cakap pada doktor tu, boleh tak nasihatkan dia jangan pergi sekolah.

maka panjang lebar la doktor tu beri ceramah merubah minda,hahahhahaha
setelah puas hati, Julia pun tak sekolah hari tu.....

Baru2 ni jerebu tersangat teruk. akak juga tak beri dia pergi sekolah.....merenget2 dia, so akak tunjuk whatsapp dari guru dan ibu bapa kelas dia, semua bff dia tak ke sekolah.baru la dia cool down dan tak ke sekolah hari itu.

tapi bila dia tak ke sekolah, ada masalah lain pula timbul.....
adam jadi mangsa dia lah.....
dia boring, dia kacau adam.....
maka dengar lah mereka berdua terjerit-jerit....

ada sekali tu tiba-tiba aje


adam: huh..huh.... (bunyi nafas adam berlari)penat la adam berlari. nape ibu panggil adam.....
saya: panggil adam....
adam: kan ibu panggil adam, Julia cakap
saya: hmmm..... adam tolong ambilkan ibu air

tahu la akak, si Julia tu mengusik adam, selepas dia tengok akak sibuk menjahit... dia naik ke atas, bagi tahu adam akak panggil.....
akak nampak Julia tersegih-sengih turun tangga......


hari ini umur Julia dah 7 tahun ......
hmm..... nak beli apa ye....

gambar di bawah ni Julia bersama sepupunya qaisar. Semasa ni, akak menjaga qaisar kerana mamanya warded sebab demam.
gambar atas tu, pukul 4 pagi. qaisar terbangun dan hendak berbual dan julia terpaksa bangun melayan nya.

penat tau jaga adik ni, keduanya tergolek walaupun dah pukul 7.30 pagi.
punya la nak sangat adik.....

ok la sehingga berjumpa lagi....

Friday, March 7, 2014

pola dan tutorial yang anda boleh beli dari kerjatangansuri

as salam semua

apa khabar peminat-peminat kerjatangansuri. lama dah akak tak membebel di sini kan.
ye la, akak full time kerja. mesti ada yang tanya, akak kerja apa...

akak full time house wife dan part time seamstress. hehehehhehe......

ok la tujuan akak update di sini sebab akak nak cakap, yang akak telah secara serius menjual pattern daripada oversea dan juga pattern yang akak buat sendiri.

next pattern yang akak nak buat ialah design kuih lapis ni. yummylicious kan... hehehhehe
seperti tutorial yang lepas2, ini ialah tutorial dan pola.




dan juga pola serta tutorial untuk apron si comel anda



btw, apakah pola dan tutorial yang akak jual


sweet sun dress adalah dalam bentuk pdf. 
harga rm 45
jika anda mahukan dalam bentuk hardcopy, harga rm 53 dan pos laju rm 6.



jacket julia pula dalam betuk pdf, tetapola pola perlu di pos.
 harga rm 45 dan pos laju untuk pola rm 6.
size dari 2 tahun ke 5 tahun





sweet paly dress pula dalam bentuk pdf , harga rm 29. jika anda mahukan hardcopy harga rm 35 dan pos laju rm6.
size dari 2 tahun ke 4 tahun



selain itu akak juga merupakan dealer untuk handmaiden.
di bawah ialah kenyataan dari owner , akak merupakan wakil jualan untuk Malaysia. 
http://handmaidenscottage.typepad.com/the-handmaidens-cottage-deleted-20130610-g7drc/tea-party-dress-makers/

design yang akak recommend ialah
swing dress
dalam bentuk pdf,
harga rm 47.
 tetapi jika anda hendak akak dalam bentuk hardcopy harga ialah 
rm 55. pola dan tutorial untuk size 6 mths hingga 8 tahun

the petticoat juga dalam bentuk pdf. harga rm 47. 
hardcopy rm 49.
pola dantutorial untuk umur 6 bulan - 8 tahun

yang ini pula the tea party dress. 
harcopy rm 68. pola dan tutorial untuk umur 6 bulan ke 8 tahun.

di bawah ini ialah contoh2 daripada the handmaiden , yang akak buat.
the tea party dress

petticoat

the tea party dress


petticoat


di bawah link kepada
blog dan pages
http://handmaidenscottage.typepad.com
https://www.facebook.com/pages/The-Handmaidens-Cottage/119677008105185

Thursday, July 11, 2013

Tragedi Ramadhan

As salam semua,


Selamat menyambut Ramadhan yang mulia ini. Semoga anda semua di rahmati Allah yang maha esa.
Ramdhan kali ini memang di tunggu dan akak bertekad untuk tidak lalai dengan hal-hal dunia , contohnya sibuk menjahit, hingga lalai dengan perkara lain.Tahun lepas, rasanya satu haripun tak pergi tarawih.

Maka, semangat untuk berpuasa dan bertarawih adalah sangat tinggi menggunung. Maka , malam pertama tarawih, akak usung la 2 orang anak akak pergi masjid, bersama somi terchenta.Seperti biasa, kelam kabut sikit sebab sebelum tu sibuk melayan tetamu.

Petang tu sebelum maghrib, akak dah suruh Adam dan Julia mandi dan bersiap2 untuk ke masjid.Mereka bersiap se awal, 7 petang , dan akak masih lagi sibuk dengan kerja2 rumah.

Julia terus sarung telekung , supaya mudah nanti di Masjid.Di masjid , ramainya umat yang mempunyai tujuan yang sama, untuk beribadat dan menambah  pahala yang berganda di bulan Mulia ini. Ini pertama kali umat Bukit Jelutong bersolat tarawih di Masjid baru(yang siap bulan lepas kalau tak silap).

Imam kali ini, hanya membaca surah2 pendek , maka solat tarawih habis cepat, sesuai la dengan keadaan. Kami ambil 8 rakaat sahaja.Dan memang ramai yang ambil 8 rakaat. Kami pun keluar.

Wah! pelbagai fesyen telekung, jubah, tudung , bag dll.Tiba-tiba Julia tersadung kain telekungnya dan nasib baik saya pegang. kalau tak mesti dah bergolek.....
saya suruh dia buka kain , kerana dia pakai baju didalam. Bila dia buka, kain telekung tu,....

Ya Allah, dia pakai baju tidur......
dah la baju tidur, entah tahun bila punya ....... dah singkat seluarnya...
bukan tu sahaja, baju lain..... seluar lain........
Kesian, manja ibu ni........
Ibu tak tengok pun masa dia bersiap-siap tadi......
Esok, ibu mesti pastikan Julia berpakaian yang sesuai....

Di sebabkan ramai orang, kami terpaksa parking kereta agak jauh dari masjid. akak tak larat nak berjalan cepat, maka akak berlenggang lengguk la berjalan ke kereta, baru aje akak lepas menyeberang jalan, tiba2  ada kereta honk bertalu2. akak menoleh dan ternampak kereta rare species di Bukit Jelutong nih, MyV. eh! sorry , i pun drive MyV hoccay....

Then, nampak dia tunjuk ke arah tengah2 jalan. Ya Allah, kain telekung Julia tercicir. Maka, akak berlari2 itik la( sebab badan dan gedempulkan) , pergi mengambil kain tu dan tersengih2 kepada driver myV, ucap terima kasih........

Ishhh........ so, apa citernya.....panjang berjela tak ada isi.....
Maka, rentetan dari situ, akak bertekad membuat Jubah Julia....
Tapi akak tak nak buat yang terlalu common, hitam, atau maxi biasa. akak buat seperti di bawah



Ada lisu di kedua2 belah bahagian dada
Hujung lengan di jahit embroidery lace, yang berfungsi sebagai kedutan bila di tarik.
sebab dia budak2 lagi, maka akak beri hiasan ribbon di dada.


 Sebab pertama kali buat Jubah begini, dia balik dari sekolah dan tak sempat mandi lagi, akak dah suruh dia try- test-cuba , jubah tu.
dalam gambar ni, hem belum di jahit dan ribbon belum di potong.....


Malam , sebelum bertolak ke masjid, dia cuma sarung telekung , tidak perlu pakai kain lagi. cuma sarung stoking  dan dia sudah sedia untuk bersolat......
terima kasih kepada auty Alin, yang emberi Julia telekung tu.


itulah cerita akak hari ini......
ada sesiapa nak tempah Jubah tu.........

Tuesday, July 2, 2013

Percikan kesedaran

As salam

Pernah kah anda terfikir, apakah anda telah menjalankan tanggungjawab sebagi ibu , isteri dan anak?
Allah beri saya kesakitan ini agar saya boleh berfikir dan membaiki yang kurang dan membuang apa2 yang terlebih.Syukur alhamdulillah.

Saya selalu memikirkan hal anak2, saya berharap dan berdoa, semoga anak2 saya menjadi insan yang sangat mentaati perintah agama, ibubapa dan menjadi insan yang berguna dan di berkati Allah dunia akhirat.

Baru-baru ini saya terfikir, perihal anak saya yang nombor dua, Aisyah. Semasa kecil, dia merupakan anak yang sangat comel, kemana2 pergi mesti ada yang menegur, tertarik dengan kecomelannya. Aisyah kurus , berambut kerinting dan  berkulit cerah.

Dia suka mendominasi, berbanding dengan sarah ( anak sulong) yang lebih suka mengalah dan sentiasa manis dengan senyuman. aisyah bijak tetapi agak malas, dia mula masuk tadika di kala berusia 4 tahun. Saya masih bekerja ketika itu........

Saya berhenti kerja semasa dia dalam darjah 3, kesemua anak2 saya gembira. tetapi mereka jarang bersama saya kerana sudah terbiasa dengan maid.

Semasa dia darjah 4, anak sulong saya , Sarah darjah 6. saya harus memberi tumpuan kepada sarah.
Ketika ini , dia berkawan dengan seorang budak perempuan, yang telah berjaya memberi pengaruh negative kepada dia. Dia bertukar perangai , menjadi kasar dengan adik beradik dan mahu glamor.

Keputusan UPSR sarah sederhana. Saya tidak mahu Aisyah berkawan baik dengan budak tersebut, dan juga mahukan dia lebih serius belajar.maka tumpuan saya kepada Aisyah.Tetapi saya sibuk dengan perniagaan kecil-kecilan saya, maka saya juga gagal meluangkan lebih masa semasa dia di darjah 5.
Tetapi bila dia darjah 6, saya bertekad agar dia lulus dengan cemerlang dan bersekolah di asrama penuh.Kakaknya bersekolah menengah di sini, tetapi dia rasa tidak sesuai kerana pelajar2 disini terlalu materialistik dan tersangat selfish. Saya berpesan kepada Sarah, dapatkan keputusan yang baik dan keluar dari sekolah tersebut.Alhamdulillah, sekarang Sarah di Kolej vokasional mengambil jurusan Accouting. Jika dia cemerlang  hingga ke hujung pengajiannya, dia berpeluang menyambungkan pelajaran samada dalam dan luar negeri.

Keputusan cemerlang UPSR Aisyah membolehkan dia menyambung belajar di MRSM  dibawah programme Cambridge. Programme ini membolehkan dia melanjutkan pelajaran ke UK , jika dia lulus dengan cemerlang A-level semasa di tingkatan 4. Itulah cita-citanya dan saya menyokong dan memberikan dia galakan dengan sepenuhnya......


Tetapi entah kenapa, semasa saya sakit, saya terkenangkan semula Sarah dan Aisyah. Saya rasa saya tidak cukup meluangkan masa semasa mereka kecil kerana sibuk bekerja. Sekarang mereka di asrama dan jika cemerlang mereka akan ke luar negeri. saya mencongak2, masa yang mereka ada bersama saya.Untuk Sarah, saya bersama dia di rumah cuma 5 tahun, kerana saya berhenti kerja ketika dia berumur 10 tahun , dan dia bersekolah dari rumah sehingga tingkatan 3.dan Aisyah pula 4 tahun iaiatu semasa dia di darjah 3 hingga darjah 6.

Oh! saya rasa sedih bila memikirkannnya.....
saya tidak banyak meluangkan masa bersama mereka.
Sekarang saya rindu, dan masih boleh melawat mereka  walaupun terpaksa memandu jauh....
tetapi bila mereka ke luar negeri nanti, takkan saya nak selalu terbang melawat mereka ......


saya ada menyuarakan kepada mereka,

Saya : masa aisyah kecil ibu kerja, then ibu berhenti duduk rumah,skrg aisyah kat hostel, nanti sambung belajar lagi, in shaa Allah ke luar negeri, sikitnya masa ibu dengan aisyah....
Aisyah: nanti, ibu ikut la aisyah ke luar negeri.....
Saya: hmmmm.........

Saya perlu berbuat sesuatu untuk mengganti semula, masa yang telah berlalu......

Ok la. itu la saja repekan saya kali ini........



Thursday, June 20, 2013

Bila rindu

as salam.

lama sangat rasanya tak update blog ni. rindu sangat2 nak update , tapi tak ada cerita yang menarik , gambar2 yang unik untuk dipamerkan.

setelah balik bercuti semasa cuti sekolah yang lepas, akak tak sihat2 lagi. hendak menjahit memang la tak boleh sangat. akak risau sangat2 dengan tempahan raya . sekarang baru bertatih menjahit mana2 yang mudah dan ringkas, tentunya dari baju sendiri dulu.......


juga bimbang kerana ada 50 biji hamper raya korporat perlu disiapkan.

bagaimana ya, kalau lah ada pembantu, kan senang.......

marilah cuci mata dengan dress yang belum di uploadkan disini lagi
litttle princess

the tea party dress


the tea party dress

oh! akak ada jual pattern untuk  the tea party dress. sesiapa berminat , boleh order ye. masih ada beberapa aje lagi. harga RM68.


classic yoke
hingga berjumpa lagi, da........

Thursday, March 21, 2013

birthday Julia

 as salam semua

tiada apa yang hendak diceritakan sebab paper dan semua media cetak dan elektronik dah bagi semua berita dan cerita ceriti.
mereka cuma tak sempat nak amik gambar and cerita pasal birthday Julia aje. so, akak cuma ada berita itu aje nak diceitakan disini. heheheh


Julia bersama rakan sekelas , memakai apron dari kerjatangansuri.

Bersama  Teacher Jaya and the girls