Pages

Monday, March 11, 2013

sebab itu kerja anda....


assalammualaikom semua.


lama sungguh rasanya akak tak bersiaran dari atas bukit ni. al maklum lah , seperti biasa sibuk.......
sibuk apa lagi , kalau bukan menambahkan lemak dan juga celulite kat badan ni tau......
dah tau badan tu makin berisi, tak pulak mahu menyihatkan atau menguruskan bahagian2 yang patut dikuruskan....
lepas tu bila orang kata gemuk, marah!!!! sensitif ..........

citer pasal gemuk ni... kan.......
biasa tak kalau kita berjalan2 di Mall, kita akan selalu di rempuh  tegur oleh wakil2 / agent2 ataupun salesgirl dari kedai / company tertentu, mereka akan  beri pamplet dan juga macam budak baru nak belajar bercakap, tak berhenti2 mereka pok pek pok pek  untuk  menjual produk kuruskan badan...... biasa tak?biasa tak?

My friend dulu biasa kena ( I tak kena sebab masa tu i kurus lagi, sekarang ni tak la gemuk "gebus" aje....heheheheheh)

Sedang berjalan2

sales girl: akak try ini, kita ada produk untuk kuruskan badan dan ......
belum sempat minah tu habiskan celotehnya , my friend dah bersuara

che Kiah : eh! you kata i gemuk ke?

pucat lesi sales girl tu hoccay.......
terus minta maaf......

baguskan tektik tu.........


ok, hari ini akak nak citer pasal pelanggan dan anda
Tempahan oleh pelanggan yang baik hati ini, sebenarnya dari tahun lepas........
Dia sangat penyabar orangnya, macam tahap dewa dewi la gitu kan......hehehehe
sebabnya, ramai pelanggan akak, kalau tempah baju , hantar kain hari ini ; mereka expect siap semalam........


vintage dress ni, asalnya labuh dress tu , sampai ke betis sahaja.....
tetapi pelanggan hendak sampai ke tumit.

so, masa beri kain tu, tak cukup la pulak.....
lepas akak potong fabric tu, akak kena simpan dulu sehingga tuannya postkan lagi fabric yang tak cukup tu.....

awal tahun ni baru la akak dpat fabric tu. ......
tapi masa tu, akak sedang sibuk 
DAN JUGA, selalunya bila kita tinggal baju tu separuh jalan, nak sambung balik sangat lah berchenta.........


hehehehhehehe


mula- mula dapat fabric ni, akak nanges 3 hari 3 malam tau. sikit pun akak tak tipu.
tipu banyak aje ....

fabric yang biasa akak jahit adalah, kaler2 yang mudah untuk digabungkan. tapi yang ini akak rasa mcm tak kena..........so. akak pening kepala.......
pada akak hijau tu terlalu dominant untuk prints kuning yang agak tenggelam kalernya disebabkan taburan bunga yang kecil2 tuh.then, lace yang dibekalkan pula kuning kuat......

setelah tiada air mata lagi untuk dikeluarkan, maka tangisan akak berhenti sendiri... 
mcm drama spektra pulak kan.......

langkah pertama akak, lace tu akak tukar kan kepada kaler yang lebih lembut, iaitu kuning cair dan dari lace polyester/kain......

yang dibekalkan stretchable, dimana tidak lah sesuai kerana kita tak boleh nak buat kedut-kedutan gitu........


then , ruffless tu akak hantar kedai jahit halus, instead of jahit gulung......



maka hasilnya...............
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
....
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







walla!!!!!!!
cantik kan?cantik kan?
hehehhehehehhehe....
tektik eric, tak tanya cantik tak?
sebab mesti ada orang jawab tak
so , cantik kan?
jawapan muktamad mesti cantik.....



bahagian hadapan

bahagian belakang


apakah moralnya dari citer-citi ni.....



bila anda dapat sesuatu kerja yang tidak menepati citarasa anda, jangan lah komplen tak tentu pasal. 
meroyan kat facebook atau blog2......
siap kutuk2 orang lagi, dan kawan2 yang beri komen bersama2 menambah dosa dengan menyiramkan minyak ke atas api........

Sepatutnya , anda berusaha untuk membuat kerja tersebut , sebab itu kerja anda
dan jika bebanan itu seperti tidak lalu anda pikul. minta lah pertolongan daripada yang lebih berkuasa, yang lebih berhak keatas anda.......
Hanya DIA yang mampu menolong anda dan meleraikan kekusutan di hati dan jiwa anda....

wah!!! fefeling setazah pulak....ekekekekke


ok la, selamat bekerja dengan rela.....



3 comments:

Mila@Rimbun said...

terkena batang hidung sendiri ni, pernah rasa marah kat customer sebab asalnya mcm segalanya tahu, kita bg explaination pun kata dia tau, tp bila hantar kain sgtlah kecewanya,bila fikir2 balik, rasa menyesal sbb rasanya rasa kecewa tuh di api2 oleh syaitan jer, itu yg bertambah hot,
tapi tak per.. peringatan yang baik.. saya suka. Thanks bebanyak kak suri

zie said...

Pernah rase yg same..bile taste x same dgn customer mulalah rs hasil kerja tu x memuaskan hati..nk jait pun rase lemau je...He..he..anyway bj yg akak hasilkan tu ttp mabeles wpun ade drama disebaliknye..

Ros Ros said...

cantik gaun ni. dan suka dengan mannequin frame ni. kat mana boleh nak beli ya.